In the wake of an architecture contest, Bjarke Ingels Group (BIG) has been hired to design a new student center for Johns Hopkins University, in Baltimore, Maryland. Entitled The Village, it’s conceptualised as a large living room and will include a timber structure and a roof covered in solar panels.

The Village (also known as The Hopkins Student Center) will be built in the vicinity of a standing open space on the Johns Hopkins campus and is designed to enhance access between the wider campus and the bordering Charles Village community. It will measure about 150,000 sq ft (14,000 sq m) and feature spaces for relaxation and socialisation, and creative and performing arts spaces, student resources, lounges, a digital media center, a performance space, and a dining hall that adjoins to a new plaza.

The facility will meet a standing need for a genuine non-academic gathering spot on the college’s Homewood campus in Baltimore, Maryland, explained BIG. The Village is perceived as a central living room surrounded by a group of spaces tailored to meet the needs of the Hopkins community. The building accommodates the sloping grade of the site to permit direct entry from all four levels of the structure, while keeping a human scale and supplying many accessible routes on the site. Arriving on Charles Street, pupils and visitors encounter an open building facade with dining spaces extending out onto a sunny plaza. The entry of The Village opens into a vast interior landscape of dining, performance, lounging, and socialisation.

The structure will be built from timber and, aside from its abundant glazing, light will spill in between its roof-based solar panels, lessoning the structure’s artificial lighting requirements. Plus renders display that the panels lining the building’s sizable stepped roof, suggesting that a substantial portion of its electricity requirements will be fulfilled by them.

BIG is working with Shepley Bulfinch as Architect of Record, with Rockwell Group for interior design and Michael Van Valkenburg Associates for landscape design.

It’s the company’s third academic structure in the United States, in the wake of the Isenberg School of Management Business Innovation Hub and The Heights, finished in 2019.

Source: New Atlas.Com