Winner

Simon Hayward – “La Casa Panarea”

Hebel Industry Partner Award

Entrant Biography

After completing a Masters of Architecture in 2010, Simon moved to the coastal town of Lake Cathie and started freelancing for many leading architects, builders, and engineers on the Mid North Coast of NSW. This gave him exposure to a wide range of design projects and to be mentored extensively. Outside of “designing” Simon’s interest in “building” led him to work on construction sites in both Australia and Canada.

Simon specialises in site responsive & energy efficient houses with a focus on cost effective planning, solar gain, daylight, natural ventilation & the spatial experience of the occupants. Simon’s research into the study of “Spatial Syntax” informs every project. This unique subject explores the relationship and configuration of spaces, both internal and externally to the environment.

Media Release Information

A triangular shaped site with the longest boundary facing the street created a planning challenge. The linear building footprint runs along the front boundary maximising north orientation. Rammed earth front fences, shear curtains and vegetation help provide privacy from the street while still maximising winter sun into the house. The living areas open to both north and south private outdoor spaces for year-round outdoor living. The linear house layout provides ideal north – south cross ventilation negating the need for artificial heating and cooling.

The polished concrete floor and rammed earth blade walls provide excellent thermal mass while giving the house a unique character. The owner’s adventurous style can be seen in the façade where elements inspired by ‘Panarea’ (an Aeolian Island off the coast of Sicily) exist such as white rendered walls, rammed earth and a Cactus garden. The north courtyard with deciduous vines and removable battens over a pergola help to provide improved solar passive performance year round. The owner’s personality can also be seen in the eclectic bathroom selections and artwork that adorns the walls as if in an art gallery.

Design Brief

The site is a short walk to the beach, within a new subdivision. The surrounding houses are mainly “off the plan” style homes with garages dominant in the streetscape. The 549sqm site is triangular with the longest boundary (30m) facing the street (north). The site constraints allowed for maximum north facing rooms however the challenge was to achieve privacy from the street.

The clients had a budget of $500,000 – $550,000. The brief was to create a unique house that suited their adventurous style, reflected their travels and allowed the owners to inhabit the space in line with their values of living as natural a lifestyle as possible. A key request was for the house to reflect the colours and textures of Panarea (an Aeolian Island off the coast of Sicily). The owners requested a light filled, four-bedroom house with a grand entry and an emphasis on indoor – outdoor connections.

Design Solution

The linear building footprint runs along the front boundary maximising north orientation. Rammed earth front fences, shear curtains and vegetation help provide privacy while still maximising winter sun into the house. The living areas open to both north and south private outdoor spaces for year-round outdoor living. The linear house layout provides ideal north – south cross ventilation negating the need for artificial heating and cooling. The polished concrete floor and rammed earth blade walls provide excellent thermal mass while giving the house a unique character.

The owner’s adventurous style can be seen in the façade where elements inspired by ‘Panarea’ (an Aeolian Island off the coast of Sicily) exist such as white rendered walls, rammed earth and a Cactus garden. The north courtyard with deciduous vines over a pergola help to provide improved passive solar performance year round. The owner’s personality can also be seen in the eclectic bathroom selections and artwork that adorns the walls as if in an art gallery.

GALLERY