Winner

Chris McCabe – “Oceanic”

James Hardie Industry Partner Award

Entrant Biography

With years of experience and passion for design, friends turned colleagues Duncan Cox and Chris McCabe followed their dreams and established their building design practice.

Located in Currimundi on the Sunshine Coast QLD, DCM Building Design & Drafting is a design practice specialising in delivering bespoke design solutions for residential new homes, knockdown/rebuilds and large scale renovations and commercial projects across the Sunshine Coast and Southeast Queensland.

Media Release Information

DCM Building Design & Drafting has developed a reputation for design excellence and client focused designs for which have received numerous awards. Usually recommended by past clients and builders, we are also known for delivering a seamless concept to collaboration to construction to completion. Seeing a project move through the design stages, taking a clients brief and turning it into something they can envisage themselves living in, is the reason we love what we do.

We pride ourselves on being honest and upfront with clients in regards to their design expectations and budget constraints and can relax knowing that there is always a team of people to reach out to if need be. Contact us today so we can start the journey to building your dreams. www.DCMBuildingDesign.com.au

Design Brief

The brief for this project was to maintain aspect and outlook while maintaining privacy. The site is a North and East facing corner block across the road from beach parklands. The living areas, alfresco and master bedroom were to capture the North and East aspect and capture the afternoon glow on the beach vegetation. The main challenge of the house was to capture as much of the Northern aspect as possible for the living areas and pool while keeping the garage on the Northern street frontage.

The eastern road frontage making driveway access harder as the area gets busier. The clients children are getting older and the parents also wanted to ensure they had some space of their own.

Design Solution

Using the privacy screen to create an entry colonnade to the setback front door whilst also acting as pool fence and security. Even though the front door is set back from the street frontage, a sense of arrival was created with a gate through the aluminium screening, once through the gate you are greeted with the front door at the end of the colonnade which runs under high double height eave and alongside the pool.

The ground floor living spaces with high ceilings and highlight windows are centred around the North East aspect and the pool, the children’s area including bedroom, bathroom and games room are tucked in behind the living to the South. The parents retreat on Level 1 with North aspect and views over the pool and adjacent to the beach park. The horizontal roof planes with wide overhanging eaves create help to give this house scale balanced by void and bulk. The void forms along with the monochrome colour palate catching you interest and drawing you in to explore.

GALLERY