The brainchild of architecture practice Melbourne Design Studios, interior studio The Stylesmiths, in collaboration with the home’s owners, the Maxwell House is a high-tech sustainable house in Melbourne, Australia, that has claimed honours for its biophilic design, including the Best Sustainable Design in Australia (a Design Matters Award) and a National Alliance of Building Designers (NABD) award. By way of conscientious design decisions, every room in the house has an element of nature, whether it takes the form of floor-to-ceiling windows that provide expansive views into the gardens, the choice of materials that provides a natural warmth or the planters discovered throughout the house.

The two-level home includes four bedrooms, two internal courtyards, a pool, a fireplace and spacious living areas. The house is colourful and textural, with warm wood striking a contrast against the darker stone, terrazzo, brickwork, marble and glazing. Boucle fabrics, hand woven rugs, felt folded cushions, chunky weaves and wallpaper unite to create a comfortable yet luxurious environment.

Nature lies at the heart and core of this design, thanks to its indoor-outdoor style of living. The flow of the design from indoors to outdoors is flawless and the natural light, ventilation and sunlight empowers the homeowners to experience the change of the seasons.

Lead designer Silvia Roldan from The Stylesmiths applied lots of colour to create warm, calm and welcoming spaces. Many pieces discovered through the house were locally sourced and manufactured to facilitate home-grown design.

Source: Design Milk

Image credits by Fiona Susanto