London architectural studio Suprblk has used pods, not walls, to remodel an apartment based in an aged biscuit factory by opting for bespoke pods as opposed to walls. The space-saving design lends residents an extra 20 sq m (215 sq ft) of living space, expanding the interior space from 60 sq m (646 sq ft) to 81 sq m (872 sq ft).

East London’s “The Biscuit Factory” apartment includes a network of “inhabitable pods” manufactured from birch and plywood. The custom-made pods divide the apartment into its individual rooms, including the kitchen, living area, bedrooms, walk-in wardrobe, bathroom and study area. The pods also include an amazing 9 sq m (97 sq ft) of storage space.

These pods, set apart from the windows and glazed brick columns, liken sizable furniture pieces inside the home. The plentiful open space guarantees a light, open air atmosphere.

Thanks to the pods, architects optimized the residence’s 3.5-m-high (11.5-ft) ceilings by devising an elevated mezzanine level, which includes workspace and a second bedroom. Therefore, residents can have their own private spaces without feeling boxed in or confined. The look is minimalist, while still highly elegant.

In keeping with the tradition of the host design, architects exposed the residence’s original brick work, which is contrasted with the warm lines of the birch pods and clean white walls. The steps, which access the mezzanine, have been painted a brilliant yellow and conceal extra storage space.

The Biscuit Factory home also offers lovely timber flooring, a hearty supplement of natural light filtering through the oversized factory windows, and a modernistically styled bathroom with cool gray tiling.

The Biscuit Factory apartment was shortlisted in the 2019 Dezeen Awards.