Working from a design to create a cabin that likens the experience of treeclimbing, Helen & Hard bring us Woodnest. Located high in the altitude of a pinewood forest in Odda, Norway, Woodnest is situated 6 meters above the forest floor.

Overlooking the Hardangerfjord, the globe’s fifth-longest fjord, Woodnest is nestled among tall pine trees and forested hillsides with support from a solitary, narrow tree, in turn supported with a steel pipe. Woodnest was built around the solitary steel pipe, which Helen & Hard calls the “rigid backbone” to support the entire treehouse. Two steel wires erect the tree horizontally so that Woodnest’s weight is vertically distributed and its load stays leveled.

Protruding from the treehouse’s backbone, double plywood ribs are positioned in a radial form to supply Woodnest with abundant internal floor space, also insulating the cabin. Overlaid atop the plywood ribs, heartwood pine shingles supply Woodnest with a protective shell, also intermingling with the natural patina of the forest. Within the treehouse, paneling from black alder trees line the inside of Woodnest and supply a bountiful view of the fjord below the forest. Strapped via a steel collar to the trunk of a pine tree, Woodnest is meant to emulate the experience of living in nature, as Helen & Hard proclaim.

Dual treehouses constructed by Helen & Hard overlook the Hardangerfjord.

Endowed with heartwood pine shingles, Woodnest boasts natural insulation.

Constructed around a living pine tree, the house bears minimal impact on the environment.

On the interior, the treehouse is warmed and covered with black alder panels.

The lighter hue of black alder lends light to the inside.

Warm, ambient lighting in turn lends a lantern effect. Everything from the shingles to the interior chairs is built from wood.

Steel pipes and wires reinforce the treehouse’s backbone to latch it onto the pine tree’s trunk.

 

Source: Yanko Design

Image credit: Helen & Hard