Architects and designers everywhere are trying to intermingle sustainability in their designs. Biodegradable, carbon-neutral, eco-friendly, etc., are not simply trendy words, these terms imply that we might have possible solutions to lessen the load on the earth and slow the climate crisis. Sustainable structures bear an impact on an ‘architectural’ scale; case in point, the Baboolal, a net-zero house that emits no waste or carbon. The Baboolal family stays in North Carolina and they knew that their whole community resides in the identical style houses that consume excessive energy. They sought to cultivate change by establishing an example.

Architect Arielle Condoret Schechter designed their dream net-zero home. The house had to be well-insulated, air-tight, and energy-efficient—as to attain a net-zero energy bill, the structure has to generate as much energy as it consumes. Thus the Babool home offers a photovoltaic array on the roof to create solar power. The house is covered with a white cool-roof membrane and the windows are triple-glazed and shielded with deep roof overhangs to stop energy loss.

The Babool residence had to be a functional, sustainable site for the parents, children, and pets. The core stands as an open, airy central common family area, with luxurious private bedrooms serving as offshoots. The spacious floor plan features a gourmet kitchen, fancy dining area, and living areas, and deck access across the back of the home. It also features a study/music room, laundry room, pantry, and a two-car garage. To invite the exterior scenic landscape inside, the architect added operating glass doors to lessen energy loss and enhance the visual spaciousness. The design flows beautifully, as one comes into the home from the south which opens into the main residential space overlooking the natural views in the north, thus establishing a powerful indoor-outdoor connection.

The concept for the Baboolal house was the Japanese principle of ‘Shakkei’ – borrowed landscape or scenery. The north border of their land adjoins a beautiful grassy meadow which is a portion of a neighbor’s property. This northern side provides the primary view from the Baboolal home, so it qualifies as a borrowed view. Borrowing the landscape is also a popular concept in Britain, said Schechter. The house’s layout flows from one zone to another. The contemporary aesthetic and net-zero strategies blend to render the Baboolal home lovely, energy-efficient, sustainable, and carbon-free.

 

 

Source: Yanko Design

Image credits by Designer: Arielle Condoret Schechter